Cashback, rabatter og bonuser på kredittkort

Et kredittkort er ikke lengre hva det var – et enkelt plastkort som ga deg umiddelbar tilgang til lånte penger fra banken. Nå kan man faktisk spare penger på å bruke et kredittkort fremfor et bankkort, noe som nok står i stor kontrast til hva de fleste nordmenn tror og tenker om slike kort. Konkurransen blant bankene har nemlig blitt såpass stor om deg som kunde, at de strekker seg stadig lengre for å tilby deg cashback, rabatter og bonuser på ulike kjøp og handler.

Hva er cashback og bonuser?

Cashback er et konsept som stammer fra USA, der bankene begynte å lokke til seg kunder til å bruke kredittkortene deres ved at de fikk penger tilbake når de handlet. Det tok ikke lange tiden før dette utviklet seg og ble ekstremt populært – også her i Norge. Det handler rett og slett om at du får penger tilbake når du handler, som en bonus for at du velger å bruke det aktuelle kredittkortet. Man skiller gjerne mellom ekte cashback og andre former for cashback, der du sparer penger i ulike handler avhengig av hvilken type cashback du har.

Med ekte cashback mener vi kredittkort der du får penger tilbake uansett hva du handler. Et godt eksempel på et slikt kredittkort er Trumf Visa, der du får tilbakebetalt 1 prosent av beløpet på alt du handler, over hele verden. Bruker man et slikt kredittkort aktivt i hverdagen, så kan en vanlig familie spare flere tusen kroner i løpet av et kalenderår, noe som gjør det svært gunstig. Det er slettes ikke alle kredittkort som har cashback inkludert, og vilkårene kan være noe ulike blant de ulike kortene.

Andre former for cashback, som egentlig best betegnes som bonuser, er der du sparer penger i utvalgte bransjer. For eksempel så er det svært populært med såkalte bensinkort, der du sparer penger når du fyller bensin eller diesel. De store flyselskapene som SAS og Norwegian har også ulike bonusvarianter med cashback der du tjener poenger på alt du handler, og poengene kan kun benyttes til flybilletter hos de respektive flyselskapene. Hvilken form for cashback som passer best for deg avhenger altså av hvordan du bruker pengene dine.

Hvilke rabatter kan man få med et kredittkort?

Men kredittkort byr på mer enn bare cashback og bonuser. De fleste banker har nemlig omfattende avtaler med samarbeidende kjeder innenfor ulike bransjer, der du som kunde og eier av et kredittkort kan få rabatter på alt fra hotell til leiebil, dekk og netthandel. Rabattprogrammene hos bankene blir stadig mer omfattende, og vi kan blant annet trekke frem re:member sitt Rewards-program, der du kan utnytte rabatter i over 200 forskjellige norske nettbutikker. Alt du trenger å gjøre er å bruke kredittkortet når du betaler for varen, så tilfaller rabatten automatisk!

Andre rabatter kan være på alt fra den lokale restauranten til shopping på byens største kjøpesenter – utvalget av rabatter varierer fra kredittkort til kredittkort.

Hva tjener banken penger på når du drar kortet?

Mange spør seg hvordan bankene kan tilby slike omfattende bonuser, cashback og rabatter når de tilsynelatende ikke tjener noe på din bruk av kortet. For så lenge du betaler tilbake det du har brukt av kreditten innen den rentefrie betalingsutsettelsen er over, så betaler du ikke en krone i verken renter eller gebyrer. De fleste norske kredittkort kommer uten både års- og bruksgebyr, og følgelig betaler du ikke noe ekstra her. Og når da banken gir deg avslag på handel i butikk og på nettet, hvordan kan de da tjene penger på deg som kunde?

De fleste tror at banken kun tjener penger på de kundene som ender opp med å betale renter, men dette er bare en brøkdel av inntektskilden. Sannheten er at det er butikkene som dekker kostnaden du har når du betaler med et kredittkort. Denne er på rundt 2 prosent, og i Norge er det vanlig praksis at butikken tar kostnaden, mens det ikke er like vanlig i utlandet. Så selv om banken tilbyr deg cashback på 1 prosent på alt du handler, så tjener de fortsatt penger på det. Og når du får en bonus vil du bruke kortet hyppigere, som gjør at banken tjener mer penger enn hva de ville ha gjort dersom du ikke brukte kortet i det hele tatt på grunn av manglende bonuser.

Men bruk av kredittkort er stort sett gratis over hele landet, og følgelig trenger ikke du bekymre deg for dette. Betal regningene dine innen forfall, slik at du virkelig får utnyttet de bonusene, rabattene og cashbacken som finnes i norske kredittkort.

You May Also Like

About the Author: Havard Jonassen